Fitness Aerobics Manuele en Fysiotherapie Fysiotherapie Oefentherapie Preventie en reintegratie Mondhygiënepraktijk

Over oefentherapie Cesar en Mensendieck

VOORLICHTINGSFILM CHRONISCHE PIJN; ZIE OOK TAB; SPECIALISATIES

 

 

Jaarlijks vinden steeds meer mensen met lichamelijke klachten hun weg naar de oefentherapie Cesar en Mensendieck. Geen wonder, want cliënten met klachten aan het bewegingsapparaat of een chronische aandoening, hebben veel baat bij oefentherapie. Dat de oefentherapie een effectieve paramedische behandelmethode is, krijgt in toenemende mate ook een wetenschappelijke onderbouwing. Zo blijkt bijvoorbeeld uit een onderzoek van de gezondheidsraad dat veel mensen met lichamelijke klachten zich in het dagelijkse leven beter redden wanneer ze oefentherapie krijgen.
Bij oefentherapie gaat het om verantwoord bewegen. Het gebruik van de juiste spieren zorgt dat de belasting en belastbaarheid van het lichaam goed op elkaar afgestemd zijn. Hiermee kunnen klachten worden voorkomen en verholpen.
Mensen met klachten of problemen in het houding- en bewegingspatroon kunnen via huisartsen en specialisten worden doorverwezen naar de oefentherapeut. De therapie is gericht op voorkomen, verminderen en opheffen van deze klachten of problemen met hierin veel aandacht voor dagelijkse bewegingen (werk, sport, huishouden e.d.) Vanaf 1 juli 2008 wordt Oefentherapie Cesar/Mensendieck zelfs direct toegankelijk en is er geen verwijzing meer nodig.U en oefentherapie Cesar en Mensendieck

Als kind hebben we al leren zitten, staan, lopen en tillen. Bewegingen die zo vanzelfsprekend zijn geworden, dat we er niet of nauwelijks over nadenken. Totdat er iets misgaat. Misschien heeft u verkeerd getild en heeft u daardoor nu pijn in uw rug, of heeft u uw buikspieren verwaarloosd en uw rug overbelast. Misschien heeft u jarenlang alles op één spier gezet, terwijl u er drie of vier had kunnen gebruiken of u heeft een aandoening zoals reuma, Parkinson, osteoporose, hyperventilatie of astma.

Wat er ook gebeurd is, als u bereid bent zélf iets te doen aan uw pijnklachten, kunnen oefentherapie Cesar en Mensendieck een goede behandelingsmethode voor u zijn. Waarom? Omdat een oefentherapeut een bewegingscoach is die u leert begrijpen waar uw klachten vandaan komen. Tevens leert u beter om te gaan met uw rug, nek, schouders, armen, heupen, knieën, en voeten.


De werkwijze
De oefentherapeut kijkt samen met u naar uw lichaamshouding en manier van bewegen. Wat gebeurt er als u zit, staat, loopt of andere bewegingen maakt? Welke spieren en gewrichten krijgen het daarbij zwaar te verduren? U kijkt daarbij niet alleen naar de klachten, maar naar uw gehele lichaam. Met behulp van spiegels laat de oefentherapeut u zien wat uw gewoontehoudingen zijn en wat u daaraan zou kunnen verbeteren. Welke spieren moet u meer of minder gaan gebruiken of welke spieren moeten ontspannen.

Dankzij een breed en gevarieerd aanbod op maat gesneden oefeningen wordt u zich bewust van uw eigen, specifieke bewegingspatroon en ontdekt u hoe en op welke punten u uw houding en bewegingen kan veranderen en verbeteren. Hoe kan ik de belasting op mijn lijf verminderen. Tijdens dit leerproces wordt u intensief begeleid door de oefentherapeut, die u voortdurend instrueert, corrigeert en stimuleert. Na afloop van de behandeling bent u in staat uw nieuw aangeleerde houdings- en bewegingspatroon automatisch toe te passen in het dagelijks leven.
U bent na afloop zowel kenner als behandelaar van uw eigen klachten.

Kortom

  • Specialist in houdings- en bewegingsgedrag
  • Stelt de cliënt centraal
  • Maakt mensen zelfredzaam
  • Is sterk in preventie
  • Heeft behandelprogramma’s voor chronisch zieken
  • Is bewezen effectief

Meer lezen over Oefentherapie